Friday, June 22, 2007

Της Μέρκελ που κακοπάθησε


Βρυξέλλες θα σε πάω σήμερα, αναγνώστη μου, Παρασκευή ένα ταξιδάκι, το χρειάζεσαι, είχες δύσκολη εβδομάδα, το ξέρω. Μαζωχτήκανε, που λες, αναγνώστη, στις Βρυξέλλες οι εταίροι της Ευρωπαϊκιάς Ένωσης, να συζητήσουνε τι θα κάνουν τελικά με της Άρτας το γιοφύρι και με την πολιορκία της Τροπολιτσάς. Καλά, μαλακίες, για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα λέει ξανασμίξανε τα παλικάρια, αλλά αν ρωτήσεις εμένα, πιο πολύ επιτυχία θα' χανε αν συζητούσανε για το πασίγνωστο ελληνικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα- γρίφο και την εισβολή του Κιουταχή στο Μωριά.
Γιατί για να πιάσει το γιοφύρι του νέου Ευρωσυντάγματος, αναγνώστη, πρέπει ο κάθε μάστορης να ρίξει και κάτι μέσα. Πες τη γυναίκα, τη μάνα, ένα παιδί, ένα ανήψι, κάτι τελοσπάντων, για να πιάσει το σκυρόδεμα. Και το θέμα είναι ότι για να πετάξεις τη γυναίκα ή το παιδί σου, εντάξει μια αντίσταση θα προβάλεις. Και ο Αγαμέμνων, που λέει ο λόγος, το 'ριξε ένα δάκρυ όταν έσφαζε την κοράκλα του για να φυσήξει ο Πουνέντες και να σαλπάρουν οι αρχαίοι Ελληναράδες για την Τροία. Αλλά, άμα εσύ όχι μόνο δε θες να σφάξεις ούτε μπατζανάκη, αλλά λες και μαλακίες για δικαιολογίες, τότε, αγάπη μου αναγνώστη, μάλλον πρέπει να σου δείξουν την έξοδο. Ο λόγος που παραλυρώ:
Μια από τις χώρες που φέρνουν αντίρηση στην Ευρωσυνθήκη είναι η Πολωνία. Ναι, αυτή που μας έχουν κατακλύσει τα τέκνα της, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Και ο λόγος που αντιδρά η κατά τα άλλα συμπαθέστατη πρωην κομμουνιστική δύναμη; Θέλει περισσότερες ψήφους, γιατί λέει το νέο κείμενο ευνοεί χώρες όπως η Γερμανία. Και θα μου πεις τι την κόφτει την Πολωνία; Θα σου πω εγώ. Λέει θέλουν κι αυτοί περισσότερες ψήφους, γιατί αν η Γερμανία δεν είχε κάνει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τώρα η Πολωνία θα ήτανε μια μεγάλη χώρα και θα δικαιούταν ούτως ή άλλως ψήφους. Και σε ρωτώ, αναγνώστη, εσύ γιατι κάθεσαι; Δε θα πρεπε να ζητήσει και η Ελλάς παραπάνω ψήφους; Γιατί σκέψου: άμα οι Γερμανοί δεν εισβάλανε στην Αθήνα, οπότε δε θα είχε αυτοκτονήσει η Πηνελόπη Δέλτα, δε θα 'χαμε ακόμα τρεις Τρελαντώνηδες και πέντε Καιρούς του Βουλγαροκτόνου; Μη σου πω και το Όνομα του Ρόδου πριν της ώρας του θα χαμε, γιατί την έχω κόψει εγώ την Πηνελόπη, το πήγαινε για στροφή. Νόμπελ λογοτεχνίας λοιπόν χάσαμε, κι αυτό είναι μόνο ένα. Επίσης πρέπει να δικεκδικήσουμε ψήφους γιατί αν οι Τουρκαλάδες δε μας διώχναν απ τη Μικρά Ασία θα μασταν τώρα τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια παραπάνω. Και από πολύ αργά το' πιασα. Αμα δεν εισβάλανε στην Πόλη το 1453, θα μιλάγαμε τώρα για άλλη υπερδύναμη. Ηνωμένες Βυζαντινές Πολιτείες. Διακόσες ψήφους μες στο νερό μας χρωστάνε οι κακορίζικοι, αλλά σιγά μην ακούσουν τα σοφά και μετρημένα λόγια των Πολωνών εταίρων. Το μυρίζομαι, πάλι θα μας ρίξουν, αναγνώστη. Γαμώ την ατυχία μου γαμώ.
Επίσης, και για την ενημέρωσή σου για την ευφυία και βαθύ πολιτικό ενδιαφέρον των αδερφών Πολωνών, αυτοί έχουν πρωθυπουργό και πρόεδρο της δημοκρατίας δυο αδέρφια. Δίδυμα. Ότι και καλά μια μάνα έβγαλε πολιτικούς ηγέτες εκείνη τη φουρνιά, οπότε αυτήν ξέρουμε, αυτηνής τα παιδιά ψηφίζουμε. Πολιτική ευφυΐα και ποικιλομορφία, μετά πώς να μην κατεβάζουν τόσο προοδευτικές και ριζοσπαστικές ιδέες;

No comments: