Thursday, June 7, 2007

Σανίδωσέ το, σεβασμιώτατε!


-Χάν'ς! Χαν'ς!, που φωνάζανε και σ' εκείνο το ανέκδοτο οι βλάχοι στην πισίνα.
-Τι χάνω πάλι;
-Λοιπόν ένα δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που δε θέλω να κατονομάσω, σιγά μην της κάνω και διαφήμιση, φέρνει τον απλό καθημερινό πολίτη κοντά στα θέματα που απασχολούν τον απλό καθημερινό μητροπολίτη.
-Α, μάλιστα. Καθόταν δηλαδή ένας που δεν είχε τι να κάνει, του' φερε η μάνα του την Κυριακή το πρωΐ ένα φυλλάδιο από την εκκλησία για τις αιρέσεις, αυτός έκατσε και το αντέγραψε, και εμείς καθόμαστε και μιλάμε υπερατλαντικά για αυτό. Lovely.
-Πολύ βιάζεσαι, να το προσέξεις αυτό, θα γεράσεις γρήγορα. Ποιες αιρέσεις και καθαιρέσεις, σιγά μην απασχολούν τους ιεράρχες τέτοια ξενέρωτα πράγματα. Το άρθρο μιλάει για την αγάπη των δεσποτάδων στους τέσσερεις τροχούς.
-Την εκπομπή; Ακόμα παίζεται;
-Και όχι μόνο. Σου λέει, παιδί μου, μη τους βλέπεις έτσι με τα μούσια, τις κοιλάρες και τα μαύρα τα ριχτά. Ο κάθε μητροπολίτης κρύβει μέσα του και έναν μικρό Σουμάχερ. Μη σου πω άμα δεν το' χανε ρίξει στα θρησκευτικά το μισό grid της Φόρμουλα 1 θα ήταν διαφορετικό. Τι Αλόνσο, Χάμιλτον και Ραϊκόνεν; Χριστόδουλος, Βαρθολομαίος και Ιερόθεος, τους βλέπουν οι ειδικές διαδρομές και γίνονται γενικές.
-Κοίτα να δεις, δεν το χα φανταστεί ποτέ ότι οι ιεράρχες θα έχουν ένα τόσο συναρπαστικό χόμπι.
-Και δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον τους για την ταχύτητα αλλά και η αγάπη τους για τα αξιόπιστα και κυρίως οικονομικά αυτοκίνητα. Λοιπόν που λες ο Χριστόδουλος κυκλοφορεί με μια θωρακισμένη λιμουζίνα Voklswagen Phaeton, ενώ διαθέτει ακόμη μία Chrysler και μια Mercedes.
-Α, ολιγαρκής ο Αρχιεπίσκοπος. Μόνο την απόσταση που πρέπει να διασχίσει από την αρχιεπισκοπή στη Μονή Πετράκη, που δυο καρμπυρατέρ τα καις γιατί είναι και κόλαση να την ανέβεις πρώτη-δευτέρα η Κηφησίας, έπρεπε να χε και δυο-τρεις Ferrari στο γκαράζ.
-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και 15 ακόμα ιεράρχες διαθέτουν Mercedes, ενώ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τη διαφορά κάνουν ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος που έχει BMW και οι Μητροπολίτες Πειραιώς, Νέας Σμύρνης, Σύρου και Καβάλας που κυκλοφορούν με Audi και Skoda. Αυτό τώρα πώς το εξηγείς;
-Κοίτα όσο να ναι άμα είσαι στο λιμάνι σε πιάνει κάτι για πιο σπορ, λιγότερο χλιδάτο. Οι μητροπολίτες που ανέφερες πάνω-κάτω στον κάβο όλη μέρα τη λυπούνται τη Μερτσέντες, μιας και είναι λάτρεις όπως είπαμε, οπότε σου λέει ας πάρω κάτι πιο οικονομικό, τζάμπα θα τη φάω την C-Class πέρα-δώθε στο μουράγιο.
-Καλά, οι Καβάλας, Σύρου και Πειραιώς να το καταλάβω, να ένα λιμάνι να σου φύγει το μάτι. Οι Γλυφάδας και Ν. Σμύρνης;
-Ε, πες το περισσότερο πράσινο, που δε θέλουν να μολύνουν το περιβάλλον, και μόνο το σπίτι σε Γλυφάδα και Ν. Σμύρνη πάει πολύ χρήμα, το καίει και η άτιμη η Μερσεντές το πετρέλαιο λες κι είναι νερό, θυσιάσανε το χόμπι τους για το περιβάλλον. Αυτοί είναι οι eco-friendly μητροπολίτες.
-Σωστό κι αυτό. Και που λες οι μητροπολίτες wannabe Alonso δηλώνουν ότι χρειάζονται "καλά" αυτοκίνητα γιατί περνάνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μέσα σ’ αυτά.
-Α, τους καταλαβαίνω τους ανθρώπους. Μάλιστα νομίζω είναι κρίμα που δε μπορούμε να κάνουμε και γάμους και βαφτίσια μέσα σε αυτοκίνητα. Θα τους έσωζε χρόνο και θα τα απολάμβαναν καλύτερα τα μυστήρια. Με πιο κέφι και αδρεναλίνη βρε αδερφέ. Φαντάσου "ελάτε στο γάμο μας στη Lamborghini 300 ίππων", χλίδα ε; Η σκέψου να στρίβει απότομα στη Μαλακάσα η λίμο του Χριστόδουλου την ώρα που κάνει αγιασμό. Να πέσει το μπωλ με το νερό απάνω του να γίνει λούτσα, σα τσαντίρι μετά από καταιγίδα; Θα βγάζαν και λεφτά. Εγώ θα πλήρωνα να δω κάτι τέτοιο.
-Πάλι το ευτέλισες το θέμα. Ήθελα να' ξερα γιατί ασχολούμαι και στα λέω.
-Μα τι έχεις πάθει; Α, δεν είναι καλά τα νεύρα σου τελευταία. Λοιπό, παίρνω στην μητρόπολη να σου κλείσω ένα μίνι ευχαίλεο, μπας και ηρεμήσεις. Θα πληρώσεις με cash, κάρτα ή αμόλυβδη;

3 comments:

Eleni Zoe said...

Hehe! You are on a roll. I loved that last line.

It is sad when organized religion becomes a business and priests become yet another bunch of overpaid CEOs.

Ιάννις said...

Αχ, τους παραξήγησες, Χόουπ μου, τους ανθρώπους. Εγώ πιστεύω ότι οι δεσποτάδες μπήκανε στην οργανωμένη εκκλησία (κατά το οργανωμένο έγκλημα- όχι ότι διαφέρουν και πολύ)από την αγάπη τους για τα καλά και γρήγορα αυτοκίνητα. Γιατί κι ο Σουμάχερ από κάπου ξεκίνησε, δεν είχε ο πατέρας του τη Μερτσέντες-Μπενζ. Κλέφτες να γινόντουσαν οι άνθρωποι; (τώρα το αν τελικά αποφύγανε να γίνουνε είναι ένα άλλο θέμα)

Μάνος said...

τρομερό ρεπορτάζ σχολιάζεις. Αν και παρακολουθώ εφημερίδες, δεν το πρόσεξα. Είμαι δημοσιογράφος. Αν θες στείλε μου με e-mail σε ποια εφημερίδα το διάβασες να το αναδημοσιεύσω και εγώ από την εκπομπή που δουλεύω. Αυτό πρέπει να το μάθεί όλος ο κόσμος. Είμαι ρομαντικός. Πιστεύω ότι κάποτε θα καταλάβουμε ότι μας δουλεύουν. Λίγη προσπάθεια χρειάζεται.